Şubat 12, 2011

CONSUMPTION



Yukaridaki fotografi kucuk makinami arabamin ustune koyarak kendim cektim bugun. Havanin gunesine aldanip, yanlis kiyafetle evden cikarak dondugum gunlerden biri olarak hatiralarimda yer alacak bundan boyle 15 Subat, oyle cok usudum. Bu arada dun derin bir bahar temizligi yaptim dolabimda. Bir kismini satip bir kismini da buradaki kurumlardan birine bagislamak amaciyla ne var ne yok diye dolabimi dip bucak eselerken, tam 11 adet deri ve suet etek buldum!!! Obsesif miyim neyim her renk ve boyundan alip koymusum bir kenara. Sonra dolaplar dolusu kiyafet var ama giyecek bir sey yok. Niye? Cunku dolabimi pratik olmayan bir suru seyle doldurmusum ben. Pullar,tuller,danteller,bustiyerler,korseler,sifonlar,kurkler dolup tasiyor dolabimdan. Neyse gereksiz olanlari yani bundan sonra giymem dediklerimin hepsini kolilere doldurup yolladim evden bugun, simdi cok rahatim. Bir sure hic alisveris yapmayi dusunmuyorum dolabimin sesini dinleyip onun eksiklerini alacagim bundan sonra. Eskiden annelerimiz oyle alisveris yaparlardi bilmem hatirlar misiniz? Ayakkabilari, mantolari artik neleri eskidiyse o zaman yani ihtiyac duyduklari icin alisverise cikarlardi. Simdi ihtiyaca ne hacet!! 1001 cesidin icinden sira ona gelecek de, giyilecek de, eskiyecek de biz de ihtiyac duyup yenisini alacagiz. Sizi bilmem ama ben, kucukken cok istedigim bir seyi ailem bana aldiginda, onu ellerimde hissettigim o ilk anda yasadigim mutlulugu cok ozluyorum :(

Su degisen tuketim aliskanliklarimiz aslinda bizi mutsuz eden, surekli bir seylerimiz eksikmis gibi hissettiren. Aslinda nasil Ramazan ayinda belli saatler dahilinde kendimizi kisitlayip nefsimizi terbiye etmeye calisiyorsak ayni felsefeyi yeni dunya duzeninin bizi ittigi tuketim aliskanliklarina da uygulayabilir, yilin belli zamanlarinda tuketim orucu tutabiliriz. 3-4 sene once T'nin sunum yapmasi gereken bir konferans icin Salt Lake City'e gitmistik. Bilmem bir bilginiz var mi ama orasi Mormon tarikatinin merkezi. Neyse, mimari acidan cok guzel, cok gorkemli bir tapinaklari vardi sehrin ortasinda bizim de bos vaktimiz olunca soyle bir gezelim dedik ki onlar da boyle misyonerlik faaliyetiyle karisik!!! bir tur yapiyorlarmis zaten. Neyse turun sonunda herkes merak ettigi seyleri sorarken anladik ki onlar da oruc tutar ve hatta oruc tuttuklari gunlerde yiyecek, icecek icin normalde harcayacaklari parayi biriktirip dunyada ihtiyac duyan yerlere gonderirlermis. Duyunca cok hosuma gitmisti bu fikir. Ne dersiniz biz de Mart ayinda beraberce tuketim orucuna girelim mi? Yanimiza kar kalan parayi da ihtiyaci olanlara versek harika olmaz mi? Ben Nisan ayina kadar tuketim orucuna girdim bile siz de katilmak isterseniz ya da Turkiye'de para bagisina ihtiyac duyan bildiginiz, guvenilir yerler biliyorsaniz yazin bana olur mu?

15 yorum:

  1. bu duyguların uzun sürmez;)

    YanıtlaSil
  2. canım çok haklısın çok güzel bir yazı olmuş sanki içimi okudun teşekkür ederim sana...Aynı problemden bendede bol bol var..

    YanıtlaSil
  3. canım öyle güzel anlatmışsın ki.. kesinlikle katılıyorum sana! Dolaplar dolup taşıyor ama hala giycek bir şeyim yok die dolanıoruz ortalıklarda. Severek isteyerek alsam da ben de özlüyorum bir şeye gerçekten ihtiyaç duyarak aldığım günleri.
    bir yandan da aslında senin bu ay tutacağın orucu ben sürekli yapıorum.yani oruç gibi hiç almamak deil de çok az almak, ya da kaçırılmıyacak bir şeyi almak gibi:)
    sık sık da dolap temizliği yapıyor giymediğim ya da giymeyeceğimi düşündüğüm şeyleri toplayıp temizleyip ihtiyacı olanlara dağıtıyorum. biraz daha huzurlu oluyorum hiç olmazsa ;)
    ay bir postluk da ben konuştum pardon canım ;)
    sevgiler..
    www.utopikprenses.blogspot.com
    zeynep

    YanıtlaSil
  4. o kadar doğru birşeye değinmişsinki..
    2 yıl önce bütün giymeye sıra gelmeyen kıyafetlerimi internet üzerinden satışa çıkarmıştım,ama müthiş bir doluluktan bahsediyorum,haliyle elime geçen miktarda çok iyiydi..sonra o miktarı ne yaptım dersin??
    yeniden kıyafet,ayakkabıya yatırdım,şimdi koskoca bir dolaba ne sadece yazlıklarım sığıyor ne de sadece kısşlıklarım..
    üstüne bir de yeni dolap almam gerekiyor:S

    YanıtlaSil
  5. Deniz ! en basta yine cok şıksın, deriyi bende sevmişimdir ama çok ilginç hiç almam :) Ve konuya gelince, gerçekten cok dogru bi fikir. Küçükken bende deli gibi sevinirdim istediğim bişey alındıgında, hatta annem alısmıyım diye bişey istediğimde hemen almazmıs bende barı uzaktan izliyim istediğim seyi dermişim :) ama şimdi ? Hiçbirşey eskimeden yenilerini alıyorum evet ! ve ? hiç mutlu olmuyorum. Ayy evet yenı bısey aldım hehehe diyorum 5 dk sonra geçiyo, sonra yenı seyler bakmaya baslıyorum :/ bende basladım tuketim orucuna, ocak ayındaki indirimden hiçbişey almadım mesela ve suan gurur duyuyorum kendımle :) ..goze..

    YanıtlaSil
  6. Öncelikle kombin yine çok şık, bir de şunu söylemeliyim ki, defalarca yaptığım bahar temizlikleri, defalarca kendime verdiğim alışveriş etmeme sözleri, abartılı saçma sapan hırslı bir tavırla o mağazaya bakma bu mağazayı karıştırma diye kendime ettiğim telkinlerin kaçının kuş olup uçtuğunu bilemem... :)

    YanıtlaSil
  7. Aynen ben de surekli bunu dusunup, kendi kendime sozler veriyorum, sonra birseyi cok begenince gene dayanamayip aliyorum. Son iki aydir cok alisveris yaptigim icin, ben de bir muddet oructayim. (ama o kadar cok yapmisim ki, birsey attiramayacagim, anca kredi kartlarini oderim) O yuzden de, hic magaza, vitrin bakmamam gerekiyor, cunku biliyorum, gorursem, alirim. :((

    YanıtlaSil
  8. denizzz ben de 1-1,5 ay kadar almadım valla hiçbişey amaaaa indirimde koptum gittim.dur ben de bir toparlıyayım,haklısın güzellik:))

    YanıtlaSil
  9. ben kiyamiyom atmaya bi turlu:)ama yapmam lazim :)
    sana bi mail atiyom, bir iki daniscagim sey var sekos bu arada:)

    YanıtlaSil
  10. Deniz bu arada, söylemeyi unuttum sana mail atmıştım. Gordun mu acaba :)

    YanıtlaSil
  11. Esra: inatciyimdir ben o yuzden surdururum kendime guvenim tam ;)

    Nurjan'LA moda: ne demek, yazarak rahatliyorum ben. Dolayisiyla tesekkure hic gerek yok ;)

    Zerrin: tesekkur ederim! Amin!

    zep_bilgen: uzun uzun yazmissin tesekkur ederim! Aslinda guzel bir noktaya parmak basmissin. Baskalarina esyalarimizi verirken mutlaka temiz bir sekilde vermemiz gerekiyor. Birisine esya vermek eskilerini vermek anlamina gelmemeli. Hatta tam olarak hatirlamiyorum ama oyle bir hadis vardi sanirim " Size verilse burun kivirmayacaginiz esyalarinizi veriniz" diye. Sevgiler benden!

    Ben Bir Alisveriskoligim: aslinda o soyledigini ben de yaptim ama ben 50'den fazla sey satip tum kazandigim parayla 2 parca aldim. O 2 parca da uzun yillar kullanabilecegim seyler oldugu icin sucluluk duygusuna kapilmadim. Bir dahakine sen de oyle yapabilirsin, senelerdir cok istedigin, pahada agir, uzun yillar giyebilecegin, zamansiz seylere yatirirsan parani cok daha iyi hissedebilirsin kendini ;)

    goze cok sirin :) O minik mutluluklar icin arada bir oruca girmek lazim orasi kesin!

    Sihem yok ben bu defa kararliyim nisana kadar dunyanin en iyi firsati olsa yine de donup bakmayacagim, SOZ!

    Deniz ama Singapur da tam alisveris cennetiymis! Tapmasan pisman olurdun. Simdi onlari odeyene kadar kendinle savasabilirsin bence. Eger basedemezsen twitter yoluyla ulas bana Destek Hatti gibi calisir, dondururum ben seni kasanin onunden ;)

    fashionozge haa bir de o var! Almayip almayip sonra deli gibi alip arayi kapatmak ;) Olsun en azindan indirimden toparlayip daha az para harcamissindir!

    Itircigim sende neler vardir! Atacagin zaman ben oralarda olayim ;) Mailin gelmedi ama bana nereye attin?

    Goze'cim mailini aldim ve inan bana cok duygulanarak okudum. Uzun uzuun yazmissin, danismissin bana, ben de sana uzun uzun yazicam en kisa zamanda, SOZ!

    YanıtlaSil
  12. Deniz merhaba!
    Ben bloğunu yeni keşfedenlerdenim. Çok beğendim,
    özellikle de içten, samimi oluşunu ve bunun yazılara yansıyışını..
    Amerika'da yaşayıp ülkenden ve özel değerlerinden kopmayışın çok hoşuma gitti. Ayyıldızlı kolyen de çok şıktı bu arada.
    Benim de bir bloğum var bi ara bakmak istersen www.dodimoda.blogspot.com, eksikleri var ama daha iyi olacak inşallah!
    çok öptüm, kendine iyi bak.

    YanıtlaSil
  13. That was such a great post to read!!

    ellerimde hissettigim o ilk anda yasadigim mutlulugu bende cok ama cok ozluyorum :'(

    www.mauvesydney.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. Bu gizemli ve sofistik tarzı sana çok yakıştırıyorum:)
    Ne güzell bir kalbin var..dayanamayıp bozsan bile orucunu, düşünüp;niyetlenmen bile daha güzel bir dünya için çok umut verici..

    YanıtlaSil
  15. yaklaşık bir-bir buçuk aydır blog okuyamıyordum. ders arasında sana koştum içim açıldı resmen.
    ne güzel ne zevkli ne içten bir insansın denizcim iyi ki varsın..

    YanıtlaSil