Ekim 14, 2010

Priorities







Wearing my favorite vintage sequined jacket. It weighs almost 9 pounds and I scored this on eBay last month. I love eBay ;)

Sequin jacket: Vintage
Leather leggings: Urban Outfitters
Wedge: Dolce Vita
Strapless: Derishow
Necklaces: Vintage

Herkesin oncelikleri vardir hayatta. Kimimize gore ailedir bu, kimimiz icin kariyer, kimine gore ise ask! Onemlidir onceliklerin sirasi, "En Onemli Siralamasi" yaparken dikkat etmelidir insan! Oyle ya, hangisini 1 numaraya oturtur, en cok hangisi icin caba gosterirse onda daha bir basarili olur kisi (ya da oyle ogretilmistir bize).

Ama hayat degistikce, baska yuzlerini gosterdikce, bazen o 1 numaradaki oncelikte muazzam basarilara ulastikca, kisi degersizlestirir basarisini gozunde ya da bir baskasidir, toplumdur o onceligin aslinda o kadar degerli olmadigini soyleyen, fisildayan kulagina. Hele bir de o 1 numarali oncelikte problemler yasamaya basladiysa kisi -Eyvah ben ne yaptim? diye sorar kendisine.

New York'ta yasarken dunya tatlisi biriyle tanismistim. Hatta 1 ay da ev arkadasligi yapmistik onunla. Bir gun odasindan cigliklar, aglama sesleri geldi iceri girdigimde neredeyse morarmis ve nefes alamaz hale gelmisti. Sakinlestirmeye calistim onu, su goturdum, yuzunu yikadim, yelpaze yaptim ama yok sakinlesmiyordu. Cok uzun sure agladi ama ic organlari cikicak kadar cok agladi. Eski kocasiyla telefonda tartismislar. Sonra bir anda ben hicbir sey sormadan anlatmaya basladi. Turkiye'den Amerika'ya goc eden bir ailenin en buyuk kiziydi. Guzel bir kizdi, cok zekiydi universitede isletme okumaya karar vermisti, dersleri cok iyiydi ilk donemin sonunda yari burs bile almisti ama universite 2'yi bitirip 3'e gectigi senenin yazinda sirilsiklam asik olmustu; issiz gucsuz, egitimsiz birine hem de ne ask. Once okulu birakmis, alelacele evlenmisler ardi ardina bir kiz bir ogullari olmus. Her sey guzelmis hosmus ama adamin meslegi yokmus. M'nin babasi, o soruna da bir care bulmus damatlari issiz gucsuz gezmesin diye bir yer acmis ona. Ancak asagilik kompleksi mi yapmis adamda ne, o is yerinin acilmasi ve damadin parayla tanismasiyla birlikte evde siddet ve kavga eksik olmaz olmus. Careyi bosanma davasi acmak ve ayrilmakta goren M. artik para kazanabilecegi bir meslegi olmayan, egitimini yarida birakmis, dovmeci bir gencle evlenmek icin egitimini yarida birakan ve kocasiyla birlikte babasinin evinde yasayan bir kiz ve matematik olimpiyatlarinda 1.likleri olan ama ergenligi boyunca evdeki problemler yuzunden yiyeceklere siginmis simdi o basarilarindan eser kalmamis, asiri kilolariyla bogusan ve gunde 18 saat playstation oynayan ogluyla bas basa kalmisti.

Bir anda sustu ve bana dedi ki " Bunlarin hicbirisini tahmin edememistim eger tahmin etseydim hic yapar miydim? Simdi annem babam da dondu Adana'ya kaldim New York'ta bir basima. Hayatim boyunca kendim icin neyi hayal ettiysem, ne icin cabaladiysam hepsi un ufak oldu!" Hala hatirlarim o halini, hayatimda kimseyi o kadar pisman ve yorgun gormemistim :(

O evdeki son gunumu onun marketten aldigi kutulara tabaklarini, bardaklarini, mutfagindaki baharatlari yerlestirerek gecirdim. O yeni bir hayat icin ogluyla birlikte Miami'ye tasiniyordu 1 ay sonra. Kiralar cok ucuzdu gidecegi yerde, issizlik yoktu, once tezgahtarlik yapip para biriktiricek sonra kucuk ama sirin bir dukkan bulup bir Turk lokantasi acicak ve enfes yemeklerinden yapicakti orada. -Hayirlisi olsun dedim sarildik, ayrildik.

Bugun onu aradim tam 4 sene sonra. Mutlu bir sona ihtiyaci vardi bu hikayenin, basarmis bir kadinin sesiydi duymak istedigim. Ama yok isler istedigi gibi gitmemis orada, 6 ay sonra donup gelmisler ogluyla Miami'den New York'a. Uzun uzun anlatti M, dinledim ben de. -Hayirlisi olsun, uzme kendini! dedim kapattik telefonu.

Oncelikler onemli insan hayatinda. Ya yumurtalari birkac sepete yayip hepsinden azar azar tatmin olmali, mutlu olmayi ogrenmeli insan ya da karar vermeli bir sepete yigdigi yumurtalarin verdigi mutluluk, tatmin ona yetecek mi? Bir de en kotu senaryoyu dusunmeli kisi arada sirada, ya varimi yogumu verdigim, yatirdigim bu sepet duser ve tum yumurtalarim paramparca olursa diye? A icin cabalarken herkese lazim bir B plani.

Sizin oncelikleriniz neler? Var mi etrafinizda boyle hikayeler?

Pul islemeli ceket: Vintage (eBay'den aldigim en favori parcalarimdan biri. Tamami pullarla kapli oldugu icin yaklasik 5 kilo cekiyor)
Deri tayt: Urban Outfitters
Ayakkabi: Dolce Vita
Straplez: Derishow
Kolyeler: Vintage

8 yorum:

  1. I'm putting all my eggs in one basket, I'm betting everything I got on you...
    güzel şarkıdır..

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar güzel bir yazı olmuş, şu ara ki ruh halime o kadar uygun ki.. Bir şeyler ters gittiğinde, hep öncelikler zaten bizi mahveden. dediğin gibi B planı her zaman olmalı..

    bu arada ceketine bayıldım ve o kadar çok yakışmış ki giydiklerinle.. yine çok tatlısın =)

    YanıtlaSil
  3. bu yazı benim için tesadüf olamaz....

    YanıtlaSil
  4. Hayat, çok garip bir şekilde insanı aslında gitmek istemeyeceği yerlere sürüklüyor. Filmekiminde böyle bir film vardı, çok gitmek istedim ama bilet bulamadım maalesef. Adı 'Aşka Fırsat Ver' ve konusu şöyle; ' "Sevgili kendim, bugün yedi yaşıma basıyorum ve bu mektubu sana, Mantık Yaşı`nda verdiğim sözleri ve ne olmak istediğimi hatırlatmak için yazıyorum..." Hayatının her noktasına hakim başarılı işkadını Margaret, kırkıncı doğum gününde işte bu mektubu alır. Kendine yazdığı mektupları bir bir okuyan kendinden bile gizlediği anıları canlanırken Margaret geçmişte yaptığı tüm seçimlerden şüphe duymaya, hayatının tüm doğrularını sorgulamaya başlar. Çocukken umduğu ve hayal ettiği her şeyin tam zıddı olmuştur Margaret. Cesaretin Var Mı Aşka`nın yönetmeni Yann Samuell üçüncü filminde fantezi ve komedi türlerini pişmanlık teması altında birleştiriyor. '
    Süper bence, yakında vizyona girecek, 38 yaşında ve sürekli hayatında verdiği kararları sorgulayan biri olarak, kesinlikle seyredicem.

    YanıtlaSil
  5. supersin... seni takip etmeye yeni basladim we bu yazin, anlatiklarin we duyarliligin gercekten bana daha once okudugum sig we bos blogculara werdigim zmna acimama neden oldu... bende kendi blogumu yapmayi dusunuyorum biraz zmni war ama sanirim idolum we ornek alacagim tek blogcu sen olcaksin :)) basarilarin dwmi dilegiyle... luv from emilie :) xxx

    YanıtlaSil
  6. Hayata dair ve herkesin kendi hayatından bişeyler bulabilecegi süper bir yazı bence. Keşke önceliklerimiz zamanla beraber değişmese hep sabit kalsa da iyi ki desek ama maalesef zaman geçtikce yani biz büyüdükce bizlerle birlikte fikirlerimiz de değişiyor. Yine de keşkeler yerine iyikilerin bol olduğu bir hayat diliyorum hepimize canim benimm!

    YanıtlaSil
  7. uff çok felaket yazmışsın, hiiç planım yok.. noolcak acaba ilerde :(

    YanıtlaSil